Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Hepatit C

Hepatit C Nedir?

Hepatit C, virüsün oluşturduğu enfeksiyon neticesinde oluşan bir karaciğer hastalığıdır. Hastalığın seyri zamanla değişmekle birlikte hafif başlayan bu hastalık, tedavi edilmemesi halinde ciddi düzeye ulaşarak insan sağlığını bozacak seviyeye ulaşır. Genellikle kan yoluyla bulaşan virüs (HCV)akut ya da kronik olabilir.

Dünyada yaklaşık 70 milyon kişide görülen hepatit c ciddi bir rahatsızlıktır. Birçok kişi hepatit c hastalığından kurtulmak için çeşitli ilaçlar ve tedaviler ile iyileşmenin yollarını arar.

Tüm hastalıklarda olduğu gibi alanında uzman hekim kontrolünde tedavi işlemlerinin yapılması, iyileşme sürecini hızlandırır hepatit c hastalığı, kronik ya da akut olabildiği için hastalığın türüne bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanır.

Hepatit C Hastalığı Nasıl İlerler?

Hepati C hastalığı, karaciğere etki eden bir hastalık olması sebebiyle karaciğer yetmezliğine neden olur. Bu açıdan riskleri bertaraf etmek ve iyileşme sürecinin hızlandırılması için hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalı ve tedavi yöntemine harfiyen uyulmalıdır.

Hepati C genel olarak sürekli devam eden yorgunluk hissi, ateş, bulantı, karın ağrısı gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Daha sonra hastalığa neden olan virüs, kişide siroz durumunun oluşumuna ve devamında karaciğer yetmezliği oluşturacak şekilde ilerlemesi söz konusu olur.

Genel olarak akut hepati C enfeksiyonu, zamanında tedavi edilmemesi halinde kronik hepati C enfeksiyonuna dönüşebilir ve kronik hepatit bir ömür boyu devam edebilir.

Hastalığın ilerleyen durumlarında siroz, karaciğer kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olmakla birlikte bazı hastaların ölümüne sebebiyet verebilir.

Hepatit C Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer hastalığı olan hepati C enfeksiyonunun belirtileri, bu rahatsızlığın kronik ya da akut olması durumuna göre değişkenlik gösterir.

Akut hepati C rahatsızlığında genel olarak belirtiler; bulantı, idrarın koyu renkli olması, karın ağrısı, kısmen de olsa sarılık durumunun oluşması, süreklilik oluşturan yorgunluk hissi, iştahsızlık, yüksek ateş, kas ağrısı gibi semptomlar ile kendisini gösterir.

Akut hastalık, genel olarak 6 aydan fazla sürmediği bilinir. Hastalığa sebebiyet veren virüsler, tedavi yöntemleri ile vücuttan atılır. Ancak zamanında müdahale yapılmadığı zaman karaciğer yetmezliği durumu oluşabilir.

READ  Ultrasonografi Renkli

Akut Hepatit C

HCV denilen hepati C virüsünün sebep olduğu ciddi bir rahatsızlık olan bu hastalık, karaciğerin tahribine ve hasarına neden olur. 2 hafta ile 26 hafta arasında değişen inkübasyon süresi içerisinde karaciğer yavaş yavaş hasara uğrar.

Virüs ile temas sonrasında serokon versiyon süresi yaklaşık 9 hafta olmakla birlikte bu süre 6 aylık süreyi de kapsayabilir. Gelişen değişimlere bağlı olarak Hepati C, akut ya da kronik hale dönüşür. Genel olarak akut hepati C tedavisine zamanında müdahale edilmediği takdirde ilerleyerek kronik hale dönüşür.

Kronik Hepatit C

Hepatit virüsünün neden olduğu hastalık, ciddi boyutlara ulaşarak kronik bir hale gelmesi yüksek ihtimaldir. Kronik hepati C, 6 aydan fazla süren karaciğerin iltihaplanması durumudur.

Genel olarak kronik hepati C, akut hepati C’ye kıyasla daha seyrek görülmekle birlikte daha uzun süren bir hastalık sürecini kapsar. Yıllar süren bir hastalık olan kronik hepati C’de bazen semptomlar görülmez ve ağır bir şekilde karaciğer hasarına yol açmayabilir.

Oluşan iltihabın derecesine göre karaciğerde hasar oluşma ihtimali vardır, zamanla ilerleyerek siroz ve karaciğer yetmezliği oluşabilir. Hepatit rahatsızlığı bulunan kişilerde, bu hastalığın seyrinde 100’de 75 oranında hastalık kronikleşir.

Hepatit Virüsü Nasıl Bulaşır?

Günümüzde her 100 kişide 1’inde görülen hepatit hastalığı özellikle kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğundan, bu hastalığa yakalanmamak için dikkatli olmak gerekiyor. Hastalığın bulaşma sebepleri ise şunlardır:

  • Kan ya da kan ürünlerinin naklinde kan içerisinde enfeksiyon bulunması durumların söz konusu olması,
  • Hepati C rahatsızlığına yakalanan kişilerin kullandığı tıraş makinesi, tırnak makası, diş fırçası gibi kişisel hijyen ürünleri yoluyla,
  • Sterilize edilmemiş aletlerle yapılan her türlü diş tedavisi yoluyla,
  • Diyaliz hastalarında kullanılan hemodiyaliz makinesinin enfeksiyon riskleri açısından gerekli tedbirlerin alınmaması nedeniyle cihazın kullanımına bağlı olarak bulaşması,
  • Dövme yapmak, piercing kullanımı gibi yollarla,
  • Hepati C virüsü bulunan organların nakliyle,
  • Damar içi uygulamalarda kullanılan enjeksiyon iğnesinin, farklı kişilerde kullanıldıktan sonra aynı iğne ile işlem yapılması gibi yollarla bulaşır.
READ  HPV Testi

Hepatit C Öldürür Mü?

Hepatit virüsü, karaciğer iltihaplanmasına neden olduğundan ciddi bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. HCV ile enfekte olan her 100 kişiden 75 ile 85’inde hastalık kronik hale dönüşebilir ve bu hastaların 60 ile 70’nde kronik karaciğer rahatsızlığı meydana gelir.

Hastalığın ilerlemesine bağlı olarak 100 kişide 5 ile 20’sinde siroz hastalığı gelişir ve bazı hastalar siroz ya da oluşan karaciğer kanseri sebebiyle hayatını kaybedebilir.

Karaciğer yetmezliği, siroz, karaciğer kanseri ile neticelenebilen hastalık ölüme sebebiyet verdiğinden riskleri azaltmak için zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır. Modern tıbbi tedavi yöntemleri ile hepati C tedavi edilerek hasta iyileştirilir.

Karaciğer enfeksiyonuna neden olan bir virüs olan hepatit C, dünya çapında milyonlarca insanı etkileme potansiyeline sahiptir. Bu virüs, genellikle kan yoluyla yayılır: iğneler, kan ürünleri ve bazen de cinsel ilişki yoluyla. Anneden bebeğe de bu virüs geçebilir.

Hepatit C’nin akut formu genellikle hafif veya hiç semptom göstermez, ancak kronik formu zamanla ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Karaciğer hasarı, siroz ve hatta karaciğer kanseri, kronik enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bu aşamalar, tedavi edilmediğinde ölümcül komplikasyonlara ve yaşamı tehdit eden ölümlere yol açabilir.

Bununla birlikte, Hepatit C’nin ölümcül olup olmadığı büyük ölçüde erken teşhis ve etkili tedaviye bağlıdır. Son zamanlarda antiviral ilaçlar Hepatit C’yi tedavi edebilir ve birçok kişi için tam iyileşme sağlayabilir. Karaciğer hasarını önlemek ve karaciğer fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olmak için bu ilaçlar virüsün çoğalmasını durdurabilir. Bu nedenle, Hepatit C’nin ölümcül sonuçları erken tanı ve uygun tedavi ile önemli ölçüde azaltılabilir. Hepatit C ile yaşayan bireyler için, tedaviye erişim, düzenli takip ve sağlıklı bir yaşam tarzı önemlidir.

Hepatit C Taşıyıcısı Nedir?

Kanında HCV virüsü bulunan hastalar, hastalığın başka kişilere bulaşmaması için azami derecede dikkat etmeleri gerekir. Hepati C virüsü taşıyıcısı olan hastalar, taşıyıcı oldukları virüsü başkalarına bulaştırma riski bulunduğunu unutmadan davranmalıdırlar.

Başka kişilere temas etmemeleri, düzenli doktor takibi yaptırmaları ve yılda en az 2 kere olmak üzere karaciğer fonksiyon testleri yaptırmaları gerekir.

READ  Fekal Kalprotektin Testi

Bunlara ilave olarak başka bir rahatsızlıktan dolayı ilaç almak istediklerinde, kendi hekimlerine başvurarak bilgi almaları ve hekimin tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri önerilir. Zararlı alışkanlıklar olan sigara içmek ve alkol tüketimi gibi her türlü zararlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

HCV RNA PCR Hepatit C Testi

Karaciğerde iltihaplanmaya sebep olan HCV virüsünün kişinin kanında olup olmadığını tespit etmek için HCV RNA PCR testi yapılır. Yapılan testte kişide HCV RNA tespit edilmesi halinde, kanda miligram ölçüsü içerisinde detaylı olarak kaç adet kopya HCV olduğuna dair ve diğer sayısal bilgiler rapor halinde sunulur.

Semptomlar ile kendini gösterebilen hepati C rahatsızlığı için hastalığın tedavisi ve izlenecek yöntem bakımından laboratuarda gerekli testler yapılması, tedavi sürecinin hızlandırılmasını sağlayacaktır.

PCR tekniği ile çalışılarak HCV virüsü tespit edilir. Bu test ile asemptomatik taşıyıcılar, immünolojik reaksiyon göstermeyen hastalar, antikorun henüz oluşmadığı vakalar, seropozitif anneden doğan bebekler ve serolojik testleri neticesinde virüsün pozitif olarak belirlendiği hastalarda tanının doğrulanmasını sağlayarak tedavi sürecinin etkili olmasına yardımcı olur.

Hepatit C Aşısı Fiyatları 2024

Siroz ve karaciğer kanserine sebep olan hepatit virüsüne modern tıbbi yöntemlerle müdahale edilerek tedavi edilir. Özellikle güvensiz cinsel ilişkilerden kaçınmalı, pedikür, manikür, dövme, piercing gibi uygulamalarda kullanılan aletlerin steril olması dikkat edilecek en önemli hususlardır.

Hepati C aşısı ile erken müdahale yapılması halinde, hastanın iyileşmesi mümkündür. Burada önemli olan, zaman kaybetmeden hastalık ilerlemeden alanında uzman hekim kontrolünde tedavinin yapılmasıdır. Hepati C aşısı fiyatları, değişkenlik gösterir. Fiyatlar birçok faktöre bağlı olarak belirlenir.

Bilim adamları tarafından hepatit hastalığının tedavisi için çeşitli yöntemlerle aşılar geliştirilmeye çalışılır. Günümüzde HCV virüsüne karşı dünya sağlık kurumları tarafından onaylanmış bir Hepati C aşısı bulunmaz.

Ancak yapılan çalışmalarla tedavide kullanılan bazı aşılar ile sonuç alınmaya çalışılır. Hepatit c aşısı fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için hemen bize ulaşın.