İnsan yaşamı düz bir çizgi değil ve yaşamın kendi içinde kimi zaman çok farklı beklenmedik istenmedik durumlar ortaya çıkabiliyor. Sağlık ise son derece önemli olan bir konu. Kişinin neresinde bir sağlık sorunu var ise canının ister istemez orada olduğunu düşünüyor. O yüzden de yaşadığı sağlık sorununa bağlı olarak ilgili uzmana gidiliyor. Kimi zaman da gidilen doktorlar belli bir takım bulgular elde etmek için laboratuvar hizmetleri alınmasını istiyor.
Üstte belirtilen konuyu biraz daha açmak gerekir ise kişi örneğin halsizlik, kendini iyi hissetmeme gibi bir durum ile doktora gittiği zaman doktor yapmış olduğu ilk muayenede halsizliğin nedenini bulamaz ise o zaman tam olarak nedeni bulabilmek için belli başlı bazı tetkikler isteyebiliyor. Çünkü halsizliğin anemi gibi, vücutta enfeksiyon gibi çok farklı sebepleri olabiliyor. Teşhisin doğru konulması ve tedavi sürecinin sağlıklı yürütülmesi için mutlaka başta kan tahlili olmak üzere birçok tahlil gerekli olabiliyor.
Bunun yanında kişinin böbreğinde taş oluşması, göğsünde kitle bulunması gibi durumlarda ilgili kütle ile ilgili olarak patalojik testler yapılması gerekebiliyor. Kitlenin neden olduğu, ne oranda risk içerdiği gibi durumlar tüm bu testlerde ortaya çıkabiliyor.
Yine idrar yanması, sık sık idrara çıkma probleminin farklı nedenleri olabiliyor ki bu noktada da tam tanı konabilmesi için idrar tahlilinin başta olmak üzere birçok tahlil gerekli oluyor. Bu durumda da laboratuar hizmeti alınıyor. Bu örnekler elbette çoğaltılabilir.
Laboratuvar hizmetleri genelde gidilen hastanenin ya da tıp merkezinin kendi bünyesinde verilen bir hizmet olmakla beraber, aile hekimliklerinin bir kısmında, tam teşekküllü olmayan hastanelerde ya da çok özel tetkik gerektiren durumlarda tıbbi tahlil laboratuarları da bulunabiliyor. Ama ister başlı başına bir merkez olsun, ister bir hastanenin kendi içinde olan bir yer mutlaka ilgili yönetmeliğe uygun olarak açılmış olan bir yer olması gerekiyor.
Bu merkezler eğer hastane bünyesinde ise yönetmeliğin istediği ve belirlediği ölçülerde bir alan ve bünyesinde yine yönetmeliğin istediği özelliklerde uzmanların çalışması gerekiyor. Biyolog, mikrobiyoloji uzmanı, kimyager gibi uzmanların yanı sıra, istenen sayıda diğer sağlık uzmanlarının ve bu alanda uzmanlaşmış tıp hekimlerinin çalışması gerekiyor. Yine bu noktada her laboratuar hizmeti alınan her alanda yani tüm tetkikleri yapacak diye bir kuralı bulunmuyor ama açılırken ve hizmet verir iken kapsamını tam olarak bildirmesi ve ona uygun hizmet vermesi gerekiyor.
Laboratuvar hizmetleri kapsamı son derece geniştir ve kimi zaman kurumdan kuruma değişmekle beraber ana başlıklar altında toplamak gerekir ise kan, idrar, biyokimya başlıkları altında testler yapılır. Yapılan testlerden bazıları ise şunlardır
Üstte belirtilen testler birçok laboratuar hizmeti veren bu işi yapan yerde yapılan testlerdir.
Günümüzde belki çoğu insanın da başına geldiği gibi kimi zaman alınan kan, idrar karışabiliyor, tam sağlıklı sonuçlar alınamayabiliyor. O yüzden ileride ciddi riskler oluşmaması için aşağıda yer alan hususlar başlı başına önem arz ediyor.