Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Sırt Mr

Sırt MR Nedir?

Sırt MR, bir görüntülü tanı yöntemidir. Bu yöntem ağrı duyulmadan, ilaç verilmeden ve zararlı herhangi bir ışınla karşı karşıya kalmadan açık ya da kapalı tipte yapılan bir görüntüleme işlemidir. Hasta cihaza girdikten sonra gönderilen radyo dalgalar ile alınan bilgiler bilgisayara aktarılır ve incelenmesi gereken bölgenin görüntüleri elde edilmiş olunur.

Bu görüntüler Radyoloji uzmanlarınca incelenip rapor haline getirilir. Bu raporla birlikte böylelikle hangi hastalık ya da şüphesi altında olunduğu belirlenmiş olur. Birçok hastalıkta kesin tanı konuşmada sırt mr standart bir çözüm halindedir.

Dorsal MR, sırt bölgesindeki kemikler, kemiklerin iç yapısı yani yumuşak dokusunun incelenmesi için çekilen MR türüdür. Dorsal bölgede diskler arası mesafeler, kaslar ve burada oluşan hastalıkların evresi anlaşılır.

Klasik bir MR ile dorsal bölgedeki kemik ve dokular incelenemez. Bu anlamda  Dorsal/Trokal(sırt) MR gelişmiş bir tıp teknolojisinin örneğidir. Beraberinde alınan başarılı sonuçlarla bu MR türü en fazla tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir.

Daha önce belirtildiği üzere dorsal bölge sırt bölgesi demektir. Sırt ve sırt yakınındaki bölgedir. Dorsal/Trokal(sırt) MR çekimi istenen bir hastadan öncelikli olarak genel bir muayene yapılır. Sırtta oluşan durumun nedenini belirlemek ve en önemlisi tanıyı koymak için çekim istenir. Sırt MR’ı çekilmesinin amacı dokulara kadar incelenebilmesidir. Böylelikle tedavinin planlaması uzman doktor için yardımcı bir durumdur.

Hangi Durumlarda Sırt MR istenir?

Yumuşak doku olarak adlandırılan bölgeler için, kemik ile ilgili hastalıklar tanısı için, bel fıtığı, boyun fıtığı, sırt fıtığı gibi omurga hastalıkları için MR istenir. Dorsal/Trokal(sırt) MR işlemi en fazla 30 dk sürer. Bu süre MR çekilecek alanın yerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. İlerleyen teknoloji ile birlikte artık açık MR sistemi de tasarlanmış; bu durumdan rahatsız olan, korkan hastalar için de bu durum çok iyi bir çözüm olmuştur.

Dorsal/Trokal(sırt) MR; sırt üstü pozisyonda çekilen ve sırt omurlarındaki problemleri inceleyen bir tetkik türüdür. Genelde işlem 15-20 dk sürer. Bu esnada derin nefes almamak ve omurgayı hareket ettirecek davranış tiplerinden kaçınmak gereklidir.

READ  Cybh Testi Fiyatları

Kırıklarda, fıtıklarda, omurga eğriliklerinde ve bu tür şikâyetlerde Dorsal/Trokal(sırt)   MR çekilir. Omurga MR’ı sırt bölgesindeki omurların değerlendirilmesi için uygulanan bir yöntemdir. Böylelikle bölgedeki diskler, damarlar ve sinir yapıları değerlendirilir. Sırt fıtığı hastalığı Torakal disk hernisi olarak adlandırılır ve gizli felç eden hastalık tipidir.

Belirli hastalıkları değerlendirmek ve teşhis etmek için sırt MR istenir. Bu tür bir manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemi, özellikle sırt ve omurga ile ilgili sorunları belirlemek için kullanılır. Sırt MR görüntüleri, yumuşak dokuları, kemikleri ve sinirleri yüksek çözünürlükte görüntüleyebilir, bu da doktorlara hastaların durumunu daha detaylı bir şekilde anlama fırsatı verir. Sırt MR’ı, ağrı, güç kaybı, hareket kısıtlılığı ve hissizlik gibi belirtilerle ortaya çıkan birçok durumu değerlendirmek için kullanılabilir. Özellikle aşağıdaki durumların teşhis ve takibinde bu görüntüleme yöntemi sıklıkla tercih edilir.

Sırt magnetik rezonans görüntüleme (MRI) ilk olarak, uzun süredir boyun veya sırt ağrısı olan hastalara uygulanır. Bu tür ağrılar genellikle belirgin bir neden olmaksızın ortaya çıkabilir ve hasta için büyük rahatsızlık ve yaşam kalitesinde düşüşe neden olabilir. Spinal stenoz, omurga tümörleri ve disk herniasyonu gibi ağrıların altında yatan nedenler sırt MR ile belirlenebilir. Doktorlar, ağrının nedenini anlayarak daha etkili tedaviler geliştirebilir.

İkinci olarak, omurga travmalarının bir sonucu olarak sırt MR ameliyatı gerekebilir. Bir trafik kazası, ciddi bir düşme veya benzeri bir travmanın bir sonucu olarak omurgada meydana gelen hasar, bilgisayarlı tomografi (MRI) görüntülemesi kullanılarak kapsamlı bir şekilde değerlendirilebilir. Bu, omurilik hasarı veya omurga kemiklerindeki kırıklar gibi ağır durumların değerlendirilmesinde özellikle önemlidir. Omurilik üzerindeki potansiyel etkileri ve hasarın boyutu sırt MR ile belirlenebilir.

Üçüncü olarak, sinir sıkışması veya sinir kökü hasarı olarak bilinen radikülopati şüphesi olan hastalar için sırt MR yapıldı. Genellikle bacaklara veya kollara yayılan ağrı, uyuşma, karıncalanma veya güç kaybı bu durumların belirtileridir. Sırt MR, sinir köklerine baskı yapan yapıları (örneğin herniye olmuş diskler veya kemik çıkıntıları) belirlemede yardımcı olur.

READ  Açık Emar

Son olarak, sırt MR görüntüleme yöntemi, omurga tümörleri, enfeksiyonlar (diskit, osteomiyelit) ve omurga deformiteleri (skolyoz, kifoz) gibi çeşitli omurga hastalıklarını değerlendirmek için kullanılır. Bu görüntüleme tekniği, hastalığın yaygınlığını, etkilediği yapıları ve olası tedavi seçeneklerini değerlendirmek için çok önemli bilgiler sağlar. Doktorlar, sırt magnetik rezonans görüntüleme (MRI) sistemini kullanarak, özellikle omurga cerrahilerinin karmaşık planlamalarında doğru kararlar alabilirler.

Sırt MR gereken Sırt Bölgesinin Oluşumu

Bir insan vücudunda boyunda, sırtta ve belde olmak üzere 24 omur mevcuttur. Bunlardan 12 tanesi sırttadır. Omurganın sırt bölümü omurilik fıtıkları açısından en fazla tehlike yaratan bölgedir. Sırt bölgesinde 12 omur arasında bulunan kıkırdak aniden dışarı fırlayarak bir fıtık grubu oluşturabilir. Bu torakal bölge çok büyük acı ve ağrıya neden olan anatomik bir durumdur.

Omurgaya dayalı patolojik durumlar özellikle sırt bölgesi teşhis ve tedavisi en zor olan kısımdır. Torakal bölge ya da sırt fıtığı bazen çok ağrılı bazen de sinsi ilerleyen bir durumdur. Hasta bazen sırt ağrısı ile başvuru yapar bazen de karın ağrısı ile çekerek doktora gelir.

İlerleyen dönemle birlikte omurilikte fonksiyon kaybı başlar. Torakal sinir kökü baskısı hasta için can bezdirici bir ağrı dönemi demektir ve genelde de ameliyata götüren fıtık tipidir. Dorsal/Trokal(sırt) MR bu esnada uzman doktorun sağ kolu niteliğindedir.

Sırt Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler hastalığın hangi seviyede olduğuna göre değişkenlik gösterir. Genelde sırt ağrısı ile başvurulur. Ama bazen de geçirilen bir trafik kazası ya da ağır bir şey kaldırma veya ağır bir spor dalı ile uğraşma esnasında ortaya çıkabilir. Öncelikli olarak nörolojik bir muayeneden geçirilir sonrasın da Dorsal/Trokal(sırt) MR istenerek tam teşhis konulur.

Dorsal/Trokal(sırt) MR hasta sırt üstü yatırılarak MR cihazına girmesi sağlanır. Sırt üstü yatan hasta cihazın orta kısmına gelene kadar ilerletilir ve inceleme başlar. Bu inceleme yaklaşık 10 dakika sürer. İnceleme boyunca hasta hareketsiz yatmak zorundadır.

READ  Dijital Anjiyografi

Bu MR öncesinde hasta için yapılması gereken ön bir hazırlık yoktur. Önemli olan omurga ile ilgili tüm incelemelerin doktorun bilgisi altında olmasını sağlanmasıdır. Böylelikle teşhis ve tedavide çok daha doğru yorumlamaları sağlayacaktır.

Dorsal bölge vücutta sırt bölgesidir. Dorsal bölgedeki rahatsızlık nedeni için hastalık hakkında tanı konulması ve uygun tedaviye yönlendirilmesi ve bunun da belirlenebilmesi için ilk adım Dorsal/Trokal(sırt) MR dır.

Sırt MR Nasıl Çekilir?

Dorsal/Trokal(sırt) MR diğer emar türleri ile kıyasladığında çok daha ince detayları kapsar. Hasta üzerindeki tüm metaller çekim öncesinde çıkarılır. Sonra çekim işlemine başlanır. Dorsal MR ilaçlı ya da ilaçsız olarak çekilir. Eğer hastada ilaca alerji varsa ilaçsız çekim yapılır.

Dorsal/Trokal(sırt) MR hastaya teşhis konulmak için istenir. Bunun dışında şiddetli bir çarpma ya da kaza gibi durumlarda iç kanama olup olmadığı bu tip MR ile belli olur. Eğer klasik bir MR tercih edilirse bazı dokulardaki hasarlar tespit edilemeyecek ve ileride farklı bulgularla hasta tekrar sorun yaşayacaktır.

İşte bu nedenlerden dolayı Dorsal/Trokal(sırt) MR istenir. Yumuşak dokudaki hastalıklar, kalp damar hastalıklarında rahatsızlıklar, kanser hastalıkları teşhisi, meme kanseri teşhisi, beyin omurilik zedelenmeleri, iç organlara dair hastalıklarda istenir.

Bu arada Dorsal/Trokal(sırt) MR böbrek yetmezliği olanlarda, kalp pili olanlarda, gebelik ve emzirme dönemlerinde, aşırı kilolularda, işitme cihazı kullananlarda, protezi olanlarda uygun olmamaktadır.

Sırt MR Fiyatları 2024

Sırt mr fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.