Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Tüm Spinal MR

Tüm Spinal MR Nedir?

Tüm Spinal MR bel bölgesinde sıralanan omur ve omuriliğin tamamının görüntülenmesini sağlayan tetkiktir. Omurilikte bulunan omurlar arasında belli mesafelerde diskler bulunur. MR çekiminde bu mesafeler görüntülenir. Hastanın bel fıtığı olup olmadığı tespit edilir.

Tüm spinal MR da disklerde belli bir darlık oluşması durumunda bel fıtığı teşhis edilir. Genellikle yaşa bağlı olarak omurlar arasında bulunan mesafe ve o bölgedeki sıvı miktarı azalır.  Dolayısıyla spinal kanal çapı da buna bağlı olarak daralır.

Tıpta spinal stenoz denilen bir durum açığa çıkar. Lomberler ve spinal kanal çapları tüm spinal mr işleminde tetkik edilir. Aynı şekilde yumuşak dokuya da MR tetkiki ile bakılır.

Tüm spinal MR tetkikinin görüntülenmesini sebebi ise diskler arasındaki mesafeleri ölçmenin yanı sıra o bölgede tümör veya herhangi bir metastaz olup olmadığına bakmaktır. MR incelemesinde lomber bölgesinde bulunan bütün yumuşak dokuların görüntülerine de bakılır.

Tüm Spinal Emar Nasıl Çekilir?

Tüm spinal MRI çekimi spinal vertebra denilen bölgeye çekilir. Tüm spinal ve servikal çekimde ise hasta diğer MR çekimlerinde olduğu gibi hazırlanır. Boyun fıtığı olup olmadığı Tüm spinal MRI çekiminde anlaşılır.

Hastaya MR çekilirken hasta masaya sırt üstü uzanır.  Taranacak olan bölgeden belli kesitler alınarak taranır.  Günümüzde 3D görüntüleme sistemi kullanıldığı için daha kalın kesitler alınarak daha net görüntü elde edilir.

Spinal MR (manyetik rezonans görüntüleme), omurganın boyun, göğüs ve bel bölgesini kapsayan kapsamlı bir incelemedir. Bu işlem, omurilik, sinir kökleri, çevre dokular ve omurga diskleri dahil olmak üzere omurganın kapsamlı bir görüntüsünü elde etmek için kullanılır. Tüm spinal magnetik rezonans (MRI) çekimi sırasında, hasta tipik olarak sırt üstü yatarak MR makinesinin içine yerleştirilir.

Güçlü manyetik alanlar ve radyo dalgaları, makinenin içinde vücudun kesit kesitlerini oluşturur. İşlem sırasında hasta hareketsiz kalmalıdır çünkü herhangi bir hareket görüntüyü bulanık yapabilir. İşlem genellikle otuz dakikadan bir saate kadar sürebilir, ancak elde edilmesi gereken görüntülerin miktarına ve detay düzeyine bağlı olarak bu süre değişebilir.

READ  Manyetik Rezonans

Spinal MR, çeşitli omurga hastalıklarını teşhis etmek için kullanılır. Bu durumlardan bazıları disk hernisi, spinal stenoz, omurilik tümörleri, spinal kord hasarı ve enfeksiyonlardır. Bu araç, omurga cerrahisi öncesi ve sonrası değerlendirmeler için de önemlidir. Tüm spinal MR çekimi non-invazivdir ve hastaya ağrı veya rahatsızlık vermez.

Radyasyon kullanılmadığı için çok sayıda hasta için güvenlidir. Bununla birlikte, yüksek manyetik alanların bir sonucu olarak, vücutta metal içeren herhangi bir cihaz (örneğin, kalp pilleri veya bazı metal implantlar) olan hastalar için uygun olmadığı düşünülmektedir. Spinal magnetik rezonans görüntüleme (MRI), omurga sağlığı ile ilgili kapsamlı bilgi sağlayarak, uygun teşhis ve etkili bir tedavi planlaması için değerli bir kaynaktır.

Tüm Spinal Emar Çekiminde Neler Olur?

Öncelikle Tüm spinal emar hazırlığında öncelikle yapılması gereken ön hazırlık yoktur.  Spinal denilen yani bel bölgesi veya tüm spinal denilen boyun bölgesinden aşağı kadar olan bölgenin görüntülenmesi için yine hasta sırt üstü yatırılır.

Diğer radyolojik tetkikler yapılırken hasta radyasyona maruz kalır.  Ancak MR tetkiklerinde herhangi bir radyasyon söz konusu değildir.  MR teknolojisi geçmişten günümüze oldukça ilerlemiş durumdadır.

Hatta hastalar açısından birçok bu konuda kolaylıklar da gündeme gelmektedir.  Örneğin daha önceleri kapalı MR çekilirken artık günümüzde açık MR sistemi ile hastaların fobileri ve önyargıları giderilmektedir.  Kapalı alan fobisi bulunan insanlarda MR konusunda belli sıkıntılar yaşanırdı.  Ancak günümüzde artık açık MR tekniği ile hastalar bu konuda daha rahat MR çektirmektedir.

Tüm Spinal Emar Çekimi Ne Kadar Sürer?

Tüm spinal MRI işlemi yaklaşık olarak 20 dakika ile 40 dakika arasında değişmektedir.  Kontrast maddesi verilecekse çekim biraz daha uzun sürebilir. Tüm spinal MRI çekiminin diğer radyolojik tetkiklere göre avantajı ise kemik dokusunun içini tamamen görebilir olmasıdır.

Dolayısıyla kemik içindeki herhangi oluşmuş patolojinin de aynı anda görüntüsü Tüm spinal emar çekimi ile tespit edilebilir.  MR çekimi bu konuda deneyimli ve tecrübeli radyoloji teknisyeni tarafından yapılmalıdır.  Çünkü çekimin kaliteli olması görüntülerin net olması radyoloji uzmanı tarafından daha iyi ve daha doğru değerlendirilerek raporlanır.

READ  Orbita MR

Tüm Spinal Emar İncelemesi Ağrılı Acılı Mıdır?

Tüm spinal emar incelemesi veya diğer MR incelemelerinin hiçbiri ağrı veya acıya sebep olmaz.  Ancak MR çekimi sırasında önemli olan hastanın kesinlikle hareket etmeden durmasıdır. Ancak bazı durumlarda tamamen hareketsiz durmak hastalar açısından rahatsız edici olmaktadır.

Bazı hastalar bulundukları mekana karşı bir önyargı ve antipati geliştirdikleri için orada bir sıcak artışı hissederler.  Bu da son derece doğaldır. Ancak buna rağmen bu sıcaklık artışı hiçbir zaman fazla değildir.  Ama hasta rahatsız olma noktasına geldiğinde bunu çekimi yapan teknisyeni bildirmelidir.

Bazı MR incelemeleri kontrast maddesi damardan verilerek yapılmalıdır. Böyle durumlarda MR çekiminden önce hastaya damar içine iğne ile ilaç enjekte edilir ve o sırada belki çok ufak bir ağrı veya acı hissedilebilir.

Kimler Tüm Spinal Emar Çektiremez?

Tüm spinal emar ve diğer tüm MR incelemeleri yeni doğan bebek ve hamilelik dışında herkese yapılabilir.  Ancak bazı durumlarda bazı hastalara MR çekimi yapılamaz.  Bunlar;

  • Kalp pili bulunan hastalar
  • İşitme cihazı ve implant bulunan hastalar
  • Kemik protezi bulunan hastalar
  • Elektronik ilaç pompası bulunanlar
  • Stent hastaları
  • MR’a uyumlu olmayan kalp kapağı olanlar
  • Ortopedik protez taşıyanlar

Hepsi olmasa da bazı penil protez takanlar MR çekimi yaptıramazlar.

Hamile Kadınlar Emar Çektirebilir Mi?

Tüm spinal MRI ve diğer MR çeşitleri hastaya zarar vermeyen x ışınlarına sahip değildir.  Ancak buna rağmen hamilelerin çok zorunlu kalmadıkça MR tetkiki yaptırmamaları önerilir.  Özellikle ilk 3 ayda genellikle MR çekimi yapılmamaktadır.

Ancak çok şiddetli bel ve boyun sıkıntısı olan ilerlemiş hamileliği bulunan hastalarda Tüm spinal emar doktor önerisi ile yapılabilmektedir.  Ayrıca bel ve boyun bölgesinin incelenmesi acilen gerekli ise Tüm spinal emar doktora danışılarak yapılmaktadır.

READ  Çocuk Check Up Hizmetleri

Özellikle gebeliğin ilk trimesterinde, hamile kadınların MR (manyetik rezonans görüntüleme) çektirmeleri önemlidir. Güçlü manyetik alanlar ve radyo dalgaları kullanan manyetik rezonans (MR) yöntemi, radyasyon içermediği için genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, hamilelik sırasında MR çektirme kararı, riskleri ve avantajları dikkatlice değerlendirdikten sonra doktor tarafından verilmelidir.

Fetüs, gebeliğin ilk üç ayında en hızlı büyüdüğü için her türlü tıbbi müdahalenin potansiyel etkileri üzerine daha fazla dikkat çeker. Bu nedenle, birçok doktor, acil bir durum olmadıkça ilk trimester boyunca MR çekmekten kaçınmayı tercih edebilir.

Doktor ve hasta, MR çekmenin gerekli olduğu durumlarda prosedürün nedeni, kullanılacak kontrast madde ve MR’ın yapılacağı gebelik dönemi gibi konuları kapsamlı bir şekilde tartışmalıdır. Örneğin, bazı MR incelemelerinde kontrast madde kullanılması gerekebilir. Kontrast maddelerin gebelik üzerindeki etkisinin tam olarak bilinmediğinden, hamile kadınlarda bu maddelerin kullanılması genellikle kaçınılır.

Ancak, anne adayının veya fetüsün sağlığını tehdit eden durumlarda (örneğin apandisit şüphesi gibi) MR çektirmek gerekebilir çünkü MR çekiminin bebeğe zarar verme riski düşüktür. Bu tür durumlarda MR, doğru teşhisin ve uygun tedavinin zamanında başlatılması için çok önemli olabilir. Sonuç olarak, hamile kadınların MR çektirmesi her zaman kişinin sağlık durumu ve doktorunun önerisine bağlıdır.

Bel Ve Boyun Fıtığında Tüm Spinal Emar İncelemesi

Gerek bel fıtığı gerekse boyun fıtığı birtakım travmalar zorlamalar ve kazalar sonucunda oluşur.  Bir diğer bel fıtığı sebebi ise ilerleyen yaşa bağlı olarak omurlar arasındaki sıvı birikimi yoğunluğunu kaybeder. Dolayısıyla bu arada ki yastıklama görevi gören disklerin olduğu bölge eskisi kadar dirençli olmaz.  Dolayısıyla diskte bozulmalar ve deformasyonlar oluşur.

Tüm spinal emar incelemesinde servikal bölge denilen boyun bölgesi ve bel bölgesi radyolojik olarak incelenir.  Boyun ve bel fıtığı teşhislerinin kurulabilmesi için tek istenen tetkik tüm MR radyolojik tetkikidir.

Tüm Spinal Emar Fiyatları 2024

Tüm spinal mr fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.