Skolyoz grafisi sorunlu bölgenin bulunması için kullanılan yeni nesil medikal bir yöntemdir. Bel kısmında meydana gelen eğriliğin tam olarak saptanmasında kullanılmaktadır. Bu grafi yöntemi sayesinde bel kemiği üzerinde bulunan tüm detaylar son derece net şekilde gösterilebilmektedir. Bu şekilde hastalığın boyutları daha iyi şekilde teşhis edilebilmektedir.
Skolyozun neden olduğu vücuttaki normal olmayan durumlar skolyoz grafisi ile tespit edilir. Bunun üzerinde uzman kişiler çalışma yaparak, görüntüleri değerlendirerek tedavi sürecini başlatırlar. Bu konuda hastadan beklenen skolyoz grafisi çekimi sırasında hiçbir şekilde hareket etmemesidir. Çünkü skolyoz grafisi görüntüleri hastanın sağlığına yönlendirecek görüntülerdir.
Skolyoz grafisi özel bir uygulamadır ve bu uygulama sayesinde omurgadaki ve bel kısmındaki eğrilikler saptanabilmektedir. Ayrıca skolyoz grafisi sayesinde alınan görüntülerde ölçüm yapabilmek mümkündür. Skolyoz grafisinde öncelikli olarak tüm bel kemiği görüntülenmektedir.Eğer ki bacaklara vuran bir ağrı kuvvet kaybı idrar ve dışkılama fonksiyonlarında değişiklik gibi durumlar söz konusu olduğunda skolyoz grafisi tekrar çekilir.
Skolyoz grafisinde elde edilen görüntüde yana doğru eğrilik anormal şekilde kamburluk ya da anormal içe doğru eğrilik gözlemlenmektedir. Eğer ki hasta sırtta ağrı, farklı anormallikler, tüylenme artışı gibi sebeplerden dolayı doktora gelmiş ise bu hasta için skolyoz grafisi çekilir. Yine vücuttaki bozukluk anormal kollar ve bacaklar skolyoz grafisi çekilmesi nedenleri arasındadır.
Doktor gözle görülür bir skolyoz teşhis edebilir bu durum birbirine eşit olmayan omuzlar ya da kalçalar yine birbirine eşit olmayabilir. Bunu doktor gözle görülebilir bir şekilde tespit edebilir. Ancak gözle görülemeyen şekilde skolyozdan şüpheleniliyorsa bu durumda skolyoz grafisi çektirilir. Yine skolyoz grafisi çekilmesi sebeplerinden bir tanesi birbirine eşit olmayan orantılı olmayan vücuttur, gövdenin orantısız kısalığı ya da uzunluğu gibi durumlarda skolyoz grafisi çekilmesi gerekir.
Bunun yanında skolyoz grafisi çekilmesi sebeplerinden bir tanesi kişide denge bozukluğudur. Ayrıca kişinin ilerlemiş bir skolyozu varsa kişi yere doğru eğildiğinde bu skolyoz kolaylıkla fark edilebilir. Bunu yapmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi öncesinde teşhis edilmesini sağlayıp tedavi sürecine başlamaktır.
Tek bir filmin net bir sonuç vermeyeceği düşünülerek en az iki yönden çekim yapılmaktadır. Genellikle hastanın önden, arkadan ve yandan filmleri çekilir. Ayrıca skolyoz filmi çekilirken boyundaki en üst kemikten kalçadaki en alt kemiğe kadar bir büyük görüntü alınır. Skolyoz filmi genellikle ayakta çekilmektedir çünkü yerçekimi sayesinde eğriler kendilerinin gerçek durumunu ortaya çıkarmaktadır.
Nedeni bilinmeyen skolyoz en çok görülen skolyozdur. İsminden de Anlaşılacağı gibi nedeni tam olarak ortaya koyulamayan skolyozdur. Genel belirtilerinden bir tanesi hastaların omurgalarının yana doğru eğilmesidir. Bu eğilme beraberinde omurgada ve belde paralel şekilde devam eden eğilmeleri getirmektedir.
Noromusküler skolyoz yine en sık şekilde görülen skolyozlardandır. Bu skolyozun nedeni sinir ve kas hastalıklarından dolayı oluşmasıdır. Sinir hastalıkları genel itibariyle beyin ya da omurgadan dolayı ortaya çıkar. Bu rahatsızlığında skolyoz yaşanabilir. Kas hastalıkları ise genellikle çocukluk döneminde olmakla beraber ileri yaşta da ortaya çıkabilmektedir.
Bu da yetişkinlik döneminde ya da yaşlılık döneminde skolyoza neden olur. Bu tür skolyozda beş duyu da bazı rahatsızlıklar ve solunum sıkıntısı görülebilmektedir bunun yanında İletişim bozukluğu bazı nöbetler görülmesi sebebiyle sadece korse ile tedavi edilemeyecek bir türdür O yüzden bir cerrahi müdahale gerektirir diğer bir tür olan konjenital skolyoz anne karnındaki çocuğun aynı karnında gelişimi sırasında oluşmaktadır.
Küçük yaşta oluşan skolyoz genellikle daha hızlı ilerlemeye devam eder. Bu ilerleme skolyoz grafisinde rahatlıkla gözlenebilmektedir. Skolyoz sorunu olan hastaya müdahale edilmeden önce skolyoz grafisi çekilir grafiğe göre hastaya müdahale gerekiyorsa bu skolyoz grafiğini ortaya koyduğu görüntülere göre müdahale edilir. Özellikle skolyoz grafisi küçük yaştaki çocuklar için çok büyük önem arz etmektedir.
Çünkü skolyoz erken teşhis edilebilirse tedavisi de bir o kadar daha erken yapılmış olunur. Küçük yaşta skolyoz rahatsızlığı yaşayan çocuklar ergenlik dönemindeki çocuklara göre daha büyük önem arz etmektedir. Çünkü bu çocuklara acil müdahale gerekmektedir. O yüzden çocuklar için skolyoz grafisi çekilir ve hatta ameliyatı gerekli çocuklar ameliyata bu grafiğinin görüntülerine göre alınır.
Skolyoz grafisinde skolyoz derecesi 20 derecenin altında ise doktor hastayı gözetim altına alır ama üstünde ise cerrahi bir müdahale gerektirir. Bu durum skolyoz grafisinde ortaya çıkmaktadır. Bu ölçüm skolyoz grafisi sayesinde alınan görüntüye göre yapılabilmektedir. Özellikle küçük yaşta başlayan skolyoz, çocuklarda herhangi bir belirtiye sebep olmayabilir.
Skolyoz grafisi için herhangi bir hazırlığa gerek yoktur. Hastalar sadece kıyafetleri konusunda bazı işlemleri tamamlar ve skolyoz grafisi alınır. Onun haricinde kişiler üzerinde manyetik hiçbir eşya bulundurulmamalıdır. Skolyoz grafiğini çektirebilmek için hasta sadece normal klasik grafiklerde de olduğu gibi kendi bilgilerini içeren bir form doldurur.
Ayakta çekilen skolyoz grafisi hastaya belli komutlar verilerek gerçekleştirilmektedir. Skolyozda acının tam ölçülebilir olması için hastanın bazı şekilleri yapması istenir. O yüzden hasta skolyoz grafisi çekilirken hasta grafiği çeken kişiden aldığı komutları doğru bir şekilde yapmalıdır. Skolyoz grafisi görüntüsü sayesinde bu hastanın skolyoz derecesi belirlenebilmektedir. Buna göre hastaya müdahale edilebilmektedir.