Elektromiyografi kelimesinin kısaltması olarak EMG kullanılır. Kasların ve sinirlerin potansiyellerinin incelenmesini içeren bir nörolojik tetkik uygulamasıdır. EMG tetkikinde sinir iletim sisteminin çalışma kısmına elektriksel bir uyarı gönderilir. Bu uyarı bir iğne ile gerçekleştirilir. Tek kullanımlık olan bu iğne ile elektrotlar ölçülür. Kas aktivite uyarımı ile sinir sistemi ölçümü gerçekleştirilir.
EEG ise beyin fonksiyonlarını ölçülmesi için yapılan bir tetkiktir. Beyinsel rahatsızlıklarında ve omurilik hastalıklarında tespit ve tanı için yapılır. EEG – EMG hizmetleri tam teşekküllü hastanelerde ve büyük tıp merkezlerinde yapılmaktadır.
EEG beyin organının işlevini incelemek için yapılan bir tetkiktir. Elektriksel olarak beynin faaliyetini bozan her hastalığın tanısı için EEG şarttır. Bayılma görülüyor ise mutlaka bu tetkikin yapılması gereklidir. Aynı zamanda kazalarda meydana gelen beyin travmalarında da beyinde oluşan etkiyi görmek için yapılır. Ağrısız ve zararsız bir incelemedir. Genel olarak rutin EEG yanı sıra uyku halinde EEG ve uyanıklık EEG tetkikleri ayrı ayrı yapılır. Kişinin tüm gece EEG sinin çekildiği durumlarda söz konusudur.
EMG çevresel sinirlerin ölçülmesini yarar. Hareket sinirleri ayrı ayrı incelenir. Bu inceleme ile his sinirleri ile duyusal sinirler ayrı ayrı değerlendirilir. Böylelikle genel etkiler daha kolay anlaşılır. EMG gerektiren durumlar ise aşağıdaki gibidir.
EEG çekimi işlemi beyin dalgalarını uyku halinde ve uyanık halde incelenmesidir. Epilepsi, sinir hastalıkları ve yoğun baş ağrılarında araştırma amaçlı yapılan incelemedir. EEG manyetik dalgalar ile yapılır. Bayılma durumlarında ve özellikle epilepsinin tespitinde uygulanır. EEG çekimi öncesi hastanın aşağıda belirtilen şekilde gelmesi gereklidir.
EEG çekimi elektriksel beyi fonksiyonlarını ölçer. Bu nedenle de elektrot dalgaları beyine gönderilir. Bilgisayar bu durumda kayıt etmeye başlar. Bu kayıtlar ise beynin fonksiyonel durumunu belirten raporlara dönüştürülür. Çekim işlemi sırasında hastanın herhangi bir ağrı duyması söz konusu değildir. Verilen elektriğin bir acıya neden olması mümkün değildir. Hastanın çekim sırasında mutlaka hareketsiz şekilde durması gereklidir. Ortalama yarım saat süren bir tetkiktir.
EEG çekimi esnasında uyanıklıktan yeteri kadar veri söz konusu olmaz ise uyku halinde tekrar işlem yapılır. Beyin fonksiyonlarının durumu hakkında doğru bilgiye ulaşmak için uyurken de yeteri bilgi alınamaz ise tekrar uyanıkken de yapılır. Çekime gelirken unutulmaması gereken saçların mutlaka temiz olmasıdır.
EEG – EMG hizmetleri açısından ülkemizde son yıllarda oldukça kaliteli tıp merkezleri bulunmaktadır. Bu görüntüleme merkezlerinde doktorun verdiği tetkik kağıdı ile uygulamayı yaptırmak gereklidir. EEG – EMG hizmetleri bilinen ve tam teşekküllü merkez ve hastanelerde yaptırılmalıdır. İşlem olarak ikisinin de bir acı ve ağrıya neden olmadığı bilinmektedir.