Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Orbita MR

Orbita MR Nedir?

Orbita MR; Tümör saptaması için uygulanan yöntemlerden biridir. Orbita genel anlamda, kafa tabanı ve paranazal sinüsler arasında yer eden görme organı ve eklerini bünyesinde barındıran, dört adet köşesi olan, piramit şeklinde görülen anatomik bir yapıdır.

Orbita duvarlarının 7 adet kemikten yapıldığı gözlemler ile netleşmiştir. Bu kemik duvarlar entomoid, frontal, lakrimal kemikleri ve maksiller, platin, sfenoid, zygomatik kemikleridir. Orbita kemik yapıları inceldiğinde komşu olan doku hastalıkları orbita bölgesine ulaşabilmektedir. Bu durum çevre dokuların hasar görmesi ile sonuçlanmaktadır.

Orbita Hastalıklarında Tanı

Orbita hastalıklarının genel tanısında orbita göz mr  kullanılır. Öte yandan orbita hastalıklarının tanısında mevcut olan 6 bulgu önem taşır. Bu bulgulardan ilki Pain adı verilen (ağrı) gözlemidir. Diğer bulgular ise Propistozis, Progresyon, Palpasyon, Pulsasyon, Periorbiat olarak sıralanmaktadır.

Orbita göz tümörleri tanı aşamasında tam oftalmolojik muayene, Direkt orbita grafisi, ultrasonografi, doppler ultrasanografi, kompüterize tomografi, Mrg ve biyopsi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Orbita(göz mr) göz ve beyin bölgesi arasında oluşmuş olan komplikasyonların teşhis aşamasında kullanılan etkili bir yöntemdir. Bilgisayarlı bir tomografi yöntemi olan orbita mr ultraviyole ışınlar ile çekilen bir çeşit beyin mr’si olarak adlandırılabilir.  Yöntem ile bulunan teşhis ile tedavi aşamasına geçim sağlanabilmektedir.

Hangi Durumlarda Orbita(Göz MR) Çekimi Yapılmaktadır?

Uzman olan doktorlar tarafından gerekli görülen durumlarda çekilmesi gereken bir mr şekli olan orbita gelişen şiddetli baş ağrısı şikâyetlerinde çekilmektedir. Kullanılan ilaçların baş ağrısına etki etmemesi nedeni ile doktora başvurulması mr çekimi gerektirebilecek nedenler arasında yer almaktadır.

Yanı sıra bulanık görme, ileri düzey düzeyde olan migren sorunu, beyinde tümör ya da ur oluşumuna yönelik teşhis, ileri aşamalara gelmiş görme bozuklukları, sürekli uyku hali oluşumu ve yanı sıra unutkanlık, kulaklarda meydana gelen rahatsız edici aşırı düzeyde çınlamalar orbita çekilmesini gerektirebilecek nedenler arasında yer almaktadır.

Göz bölgesinde gerçekleşen kanamalar, iltihaplı hastalıklar, göz bölgesine yakın yerlerde oluşan damar hastalıkları, troid bezinde meydana gelen komplikasyonlar, tümör, MS gibi göz sinir sistemini bozan hastalıklar orbita(göz mr) çekimi gerektirebilen sorunlar arasında yer almaktadır.

READ  Fekal Kalprotektin Testi

Orbita MR Nasıl Çekilir?

Diğer mr uygulamaları gibi orta kısmına hasta bireyin yatarak girdiği bir tünel şeklinde olan cihaza üzerinde gerçekleştirilmektedir. Sırt üzeri yatan hastanın başına kafes biçiminde olan bir alet yerleştirilir.

Hastanın baş kısmı tünel içine girer. Hasta üzerinde yapılan bu inceleme 25 dakika kadar sürebilmektedir. Mr çekim süresi boyunca hasta olan birey hareketsiz bir pozisyonda beklemelidir. Mr incelemesi sırasında damardan kontrast madde adı verilen bir ilaç verilmektedir. Bu ilacın enjekte edilebilmesi adına genel olarak koldaki damar yolları kullanılmaktadır.

Orbita Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG), göz çukurları ve etrafındaki yapıları incelemek için kullanılır. Hasta, MR makinesinin içine yatarak sırtüstü pozisyonda tutulur ve başı özel bir destek ile sabitlenir, böylece gözler hareket etmez. Yüksek çözünürlüklü görüntüler, göz ve çevresindeki ince detayları yakalayabilen özel bobinler kullanılarak elde edilir. Hasta işlem boyunca hareket etmeden teknisyenin talimatlarına uymalıdır.

Orbita MR işlemi radyasyon içermediği için hasta için güvenlidir ve genellikle 30 ila 45 dakika sürer. Bu, göz çukurları ve çevresindeki patolojilerin, tümörlerin, inflamasyonun, sinir hasarlarının ve diğer anomalilerin teşhisi için kullanılır. MR çekimi, doktorların hastalıkları daha doğru bir şekilde teşhis etmelerine ve en iyi tedavi yöntemlerini belirlemelerine yardımcı olur. Bu prosedür, orbita ve göz hastalıklarının erken teşhisinde çok önemlidir.

Orbita MR Güvenli Midir?

Mr cihazı genelinde dikkat edilmesi gereken katı kurallar bu durum içerisinde de önem teşkil etmektedir. Manyetik Renozans adı verilen mr çekimlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar metalik olan bir ziynet eşyasının çekim esnasında hasta üzerinde bulunmamasıdır. Defibliratör ve kalp pili bulunmaması gerekir.

Orbita(göz mr)  çekimi yapılabilmesi için vücutta protez ya da kulak implantlarının bulunmaması gerekmektedir. Yapay kalp kapaklarının olması durumunda mr cihazına hastanın girmesi uygun olmaz. Ortopedik materyallerin bir kısmı orbita çekimi yapılırken bulunmaması gereken hususlar arasında yer almaktadır.

READ  Alerji Testi

Yanı sıra inflasyon pompaları orbita cihazına girecek olan hasta da bulunmaması gerekenler arasında yer almaktadır. Bu durumların uzman olan doktorlar tarafından incelenmesi ve duruma göre bir yol çizilmesi ile gerçekleşir. Hasta birey tek başına mr cihazına girip giremeyeceğine kesinlikle karar verememektedir.

Orbita MR Çekimi Gerçekleştirilmeden Önce Neler Yapılmalıdır?

Herhangi bir ön hazırlık aşamasına gerek duyulmaksızın orbita(göz mr) çekimi yapılabilmektedir. Bu mr çekiminde doktor tarafından aksi bir durum açıklanmadıkça hasta kullandığı ilaçları kullanmaya devam edebilir.

Orbita(göz mr) çekimi yapılacağı gün hasta bireyin göz makyajı yapmaması önerilmektedir. Makyaj çekim esnasında yapılan görüntülemeyi aksi yönde etkileyebilmektedir.

Orbita(göz mr) yapılmadan önce hasta bireyin doktoruna daha önceden çekilmiş göz ya da beyin görüntülerinin bir kopyasını götürmesi gerekebilir. Bu durum hastanın geçmiş hikâyesinin bilinmesi, mevcut ola genel durumunun teşhis edilebilmesi ve yapılacak olan tedavinin süreci bakımından önemlidir.

Hastalar, orbita MR çekimi öncesinde yapması gereken birkaç önemli hazırlık yapmalıdır. İlk olarak, MR çekimine gelen hastalara metal içermeyen giysiler giymeleri tavsiye edilir. MR makinesi güçlü manyetik alanlar kullandığından, vücutta metal içeren herhangi bir şey (saatler, takılar, kemer tokaları vb.) çıkarılmalıdır. Bu, hem güvenlik için önemlidir hem de metal nesnelerin görüntü kalitesini bozmasının önüne geçer.

MR çekiminden önce doktor ve radyoloji teknisyeni, hastanın sağlık geçmişini ve varsa önceki medikal kayıtları ile bilgilendirilmelidir. Doktora, göz çevresinde metal içeren tıbbi cihazlar (örneğin göz içi metal parçacıkları veya dental implantlar) olduğunu bildirmelisiniz. Ayrıca, hamile olan kadın hastaların MR çekiminden önce durumu doktorlarına bildirmeleri gerekir.

Orbita MR çekimi sırasında kontrast maddeye karşı alerji veya böbrek hastalığı gibi durumlar da doktor tarafından önceden bildirilmelidir. Bazı durumlarda kontrast madde damar yoluyla verilebilir ve görüntü kalitesini artırmak için gereklidir. Sonuç olarak, hastanın daha önce kontrast maddeye herhangi bir tepki gösterip göstermediği kontrol edilmelidir.

READ  Bilgisayarlı Tomografi

Son olarak, hastalar MR çekimi öncesinde rahatlamaları için teşvik edilir ve prosedürle ilgili herhangi bir soru veya endişelerini doktor veya radyoloji teknisyeni ile paylaşırlar. Bu, hem hastalar hem de sağlık personeli için daha kolay ve daha verimli bir işlem olacaktır. Hastanın rahatı için gerekli tüm önlemler alınır ve MR çekimi genellikle ağrısız bir işlemdir. Bu hazırlıklar sayesinde orbita MR çekimi güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Orbita MR Önemi Nedir?

Mr çekimleri farklı hastalık türlerinde farklı şekillerde yapılan son teknoloji bir görüntüleme sistemi olarak bilinmektedir. Hastalığın teşhis aşamasının olabildiğine kısaltan bu yöntem ile daha kısa zamanda daha iyi bir tedavi grafiği çıkartılabilmektedir. Orbita göz ve beyin bölgesi arasında oluşabilecek tümör ve kemik hasarlarının teşhis ve tedavisi yönünden geliştirilmiş en iyi görüntüleme cihazlarından biri olarak gözlemlenir.

kontrast madde ismi verilen ilaçlar sayesinde daha iyi bir görüntüleme sağlanmaktadır. Sağlanan bu görüntüler detaylı bir şekilde dijital ortamda doktor tarafından incelenir.  Hastaların tanılarının kısa sürede konulmasında doktor ve uzmanlar açısından oldukça kolaylık sağladığı gibi. Hastaların ise her hangi bir zarar görmeden bu süreci atlatmalarına yardımcı olan bir yöntemdir.

Troid hastalıkları, göz komplikasyonları, travmatik kazalar, olağandan fazla bir şekilde görülen göz çukuru çıkıklıkları, göz sinir sisteminde meydana gelen hasarlar ve buna benzer başka sorunlarda kesin ve net bir tanı koyulmasını sağlayan iyi bir çekim yöntemi olarak bilinmektedir. Modernize edilmiş tıp dünyasında gelişen zararsız görüntüleme şekilleri arasında yer orbita(göz mr) fiyatları 2024 yer almaktadır.

Orbita MR Fiyatları 2024

Orbita mr fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.