Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Anti TPO Testi

Anti TPO Testi Nedir?

Anti TPO Testi, tiroid bezinde oluşan rahatsızlıkların tespitinde antikorların tespit edilmesi için kullanılmaktadır. Yalnızca tiroid bezinde oluşan rahatsızlıkların ölçülmesi ile kalmayıp anti tiroglobulin antikorlarını da ölçer.

Vücutta oluşan antikorları vücut direnci yok etmeye çalışarak, kendi mekanizmasını oluşturur. Vücuttaki antikor düzeyinin yoğun olması tiroid hastalığının belirtisi olarak ortaya çıkar.

Bağışıklık sisteminin bozukluğuna sebebiyet veren bu rahatsızlığın tespiti için anti tpo testi yapılır. Bağışıklık sistemi tiroid bezini yok etmeye çalışsa da tiroglobulin antikor üreterek vücudun tekrardan merkezi sisteminin oluşturulmasını sağlar.

Antikorların tiroid bezine yapışması ile hücreleri tahrip eder ve vücuttaki tiroit bezlerinin zarar görmesine neden olur.

Anti TPO Testi Neden Yapılır?

Anti tiroglobulin hormonu ve anti TPO sistemi bağışıklık düzenini son derecede etkileyen antikorlardır. Tiroid bezi hastalığının tespit edilmesi için yapılan anti TPO test tiroglobulin testlerini yaptırılması ile öğrenilebilen rahatsızlıklardan biridir.

Tiroid bezi hücrelerinin salgılanmasında önemli rol oynayan bu hücrelerin salgılanmama sorunlarında bu test yapılır. Kan değerlerinde bulunantiroglobulin değerlerinin ölçülmesi için uygulanan bu test anne kız hastalığı olarak bilinir.

Anti TPO Testi Nasıl Yapılır?

Birçok sağlık kuruluşunda ve hastanelerde yapılan anti TPO test sonuçları alanında uzman hekim ve doktorlar tarafından değerlendirilmelidir. Vücutta bulunan tiroid bezleri vücudun metabolizmasını ayarlaması kişinin kilo alıp vermesini sağlar.

Kanda yapılan test sonuçlarına vücutta bulunan antikorların ölçülmesi ve troid bezinin sağlıklı bir şekilde çalışır çalışmasıyla özellik değildir. Kişinin kolundan alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında steril bir şekilde incelenmesi sonuçların doğru bir şekilde elde edilmesi için önemlidir.

Kişiden kan örneği alınacağı zaman kan şekerinin belirli bir seviyede tutulması için kişiden kan alındıktan 5-10 dakika sonra gözetim altında tutulması gerekir.

Kişiden kan alındıktan sonra kan şekeri düşme veya tansiyon düşüklüğü gibi sonuçlarla karşılaşılmaması için gözetim altında tutulan hastaya şekerli yiyeceklerin verilmesi gerekir.

Bu sayede hastanın bayılması önlenmiş olur. Anti TPO test sonuçları steril ortamlarda değerlendirildiği için sonuçların doğruluğunun yüksek ihtimal olması ile birlikte kişinin doktor ile yüz yüze görüşmesi gerekir.

Anti TPO Değeri Kaç Olmalıdır?

Bağışıklık sistemi her insan vücudunda farklılık gösterdiği için anti TPO test değerleri de normal değer aralıklarından az veya çok çıkabilir.

READ  LDH Testi

Tiroglobulin testinin normal değer aralığı, 0-2 IU/ml, anti TPOtestinin normal değer aralığı ise 0-9 IU/ml olmalıdır. Değer aralığının bu değer aralığında olması, insan vücudunda bulunan antikorların düzenli bir şekilde çalıştığını gösterir.

Anti TPO Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Belirli hastalıkların insan vücudunda rol göstermesi ile birlikte bazı nedenler ortaya çıkmaktadır. Anti TPO değerinin düşüklüğü bazı hastalıklara bağlı olarak değişir.

Bu nedenler; tiroid kanseri, tip 1 diyabet sisteminin bağışıklık sistemine bağlı olarak iltihaplanma ve romatizma, yaşlanmaya bağlı olarak vücut fonksiyonlarının gerilemesi ve çalışmaması, pernisiyöz anemi rahatsızlığı, anti tiroglobulin gibi rahatsızlıklara neden olur.

Anti TPO Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Vücut fonksiyonlarının belirli zamanlarda ki değişikliğine bağlı olarak anti TPO düşüklüğü meydana gelir. Anti TPO düşüklüğü vücutta meydana getirebileceği fiziksel veya fizyolojik belirtiler olarak karşımıza çıkar. Belirlenen sonuçlar ile birlikte anti TPO testleri yapılmalıdır.

Kişinin kendisini çok yorgun hissetme veya zıttına karşılık olarak; huzursuzluk ve dikkat dağınıklığı, soğuk ve sıcağakarşılık hassasiyet, kilo alma veya kişinin iştahı olması ile birlikte yemesinin gayet iyi olduğuna bağlı olarak açıklanamayan kilo kaybıdır.

Ayrıca iştahsızlık, ani sinirlilik halleri ve depresyona girme, hızlı ve düz olarak kalp ve ritim bozukluğu, cilt kuruluğu, ellerde ve ayaklarda oluşan kramplar, midede oluşan ağrı ve kabızlık, gözaltlarında ve yüzde şişme, saç dökülmesi ve dilde büyüme olarak fiziksel olarak karşımıza çıkar.

Anti TPO Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Tiroid bezi rahatsızlığının anti TPO test sonuçlarında yüksek çıkmasının bazı belirtileri ve nedenleri bulunur. Bu belirtiler genetik faktörler ve kişinin bünyesinin ve bağışıklık sisteminin gelişmesine göre değişir.

Bu yüksekliği nedenleri; genetik faktörler, tiroid kanseri rahatsızlığı, nodüler guatr hastalığı, eklem iltihabı, gebelik zehirlenmesi, başarısız tüp bebek çalışmalarında kullanılan uygulama, anne karnındaki bebeğin vefat etmesi durumları ile birlikte antikorların yükselmesidir.

Kanda bulunan özel proteinler, tiroid bezine yönelik otoimmün bir saldırının göstergesi olarak Anti TPO (Anti-Tiroid Peroksidaz) antikorları olarak bilinir. Tiroid hormonlarının üretiminde önemli bir rol oynayan bir enzim tiroid peroksidazdır (TPO). Anti TPO antikorlarının yüksek olması, tiroid bezinin otoimmün hastalıklarından biri olan Hashimoto tiroiditi veya Graves hastalığı ile ilişkilidir.

READ  Hemoglobin Testi

Bu antikorlar, tiroid bezine saldırarak bezin iltihaplanmasına ve işlevlerinin bozulmasına neden olabilir. Bu, tiroid hormon üretiminde azalmaya veya artışa yol açabilir ve hipotiroidizm veya hipertiroidizm gibi tiroid disfonksiyonlarına neden olabilir.

Anti TPO antikorlarının yüksekliği genellikle tiroid bezinin otoimmün hastalıklarının bir işaretidir. Hipotiroidizmin en yaygın nedeni, hashimoto tiroiditi olarak bilinen otoimmün tiroid hastalığıdır. Bu durumda vücudun bağışıklık sistemi tiroid bezine yanlışlıkla saldırır, bu da tiroid bezinin iltihaplanmasına neden olur.

Zamanla bu iltihap, tiroid hormonlarının üretilmesinde yetersizliğe neden olur. Graves hastalığı, tiroid bezinin hiperaktif olması olarak da bilinen başka bir otoimmün tiroid hastalığıdır. Anti TPO antikorlarının yüksekliği, tiroid bezinin otoimmün bir süreçle karşı karşıya olduğunu gösterir ve bu hastalıkların teşhisinde önemli bir rol oynar.

Bazı insanlarda yüksek anti TPO antikor seviyeleri, yorgunluk, kilo değişiklikleri, duygusal dalgalanmalar, kalp hızında değişiklikler ve soğuğa karşı aşırı duyarlılık gibi semptomlara neden olabilir. Bu antikorların yüksek olduğu belirlendiğinde, bir endokrinoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

Altta yatan tiroid hastalığının tipine ve şiddetine bağlı olarak tedavi değişir. Hipotiroidizmde tiroid hormon replasman tedavisi önerilir, ancak hipertiroidizmde antitiroid ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi veya bazı durumlarda cerrahi müdahale önerilebilir. Anti TPO antikorlarının yüksekliği, tiroid hastalıklarının yönetimi ve takibinde önemli bir göstergedir ve sağlıklı bir tiroid fonksiyonunu sürdürebilmeleri için düzenli kontrol ve uygun tedavi gerektirir.

Anti TPO Test Aç Karnına Mı Yapılır?

Kişiden kan örneği alınarak yapılan, anti TPO test alanında uzman hekim ve doktorlar tarafından değerlendirmeye alınır. Test yaptıracak olan kişinin sabah saatlerinde aç karnına bu testleri yaptırması daha kesin sonuçların alınmasını sağlar.

Aç karnına gelecek olan kişinin sigara bile içmemiş olması gerekir. Böylelikle vücuttaki antikorların değerleri ve tiroid bezinin ileriki durumları göz önünde bulundurularak tedaviye başlanır.

Vücutta nefes almayı kalp hızı ve kolesterol gibi seviyeleri düzenlemeye çalışan bu fonksiyonları dengelemeye sahip olan tiroit bezleri yaklaşık 20-25 gram ağırlığında olmakla birlikte bu rahatsızlıkların tespit edilmesi için anti TPO test kişiye aç karnına uygulanır.

READ  Ena Profili Testi

Kan testi olarak Anti-Tiroid Peroksidaz (Anti TPO) testi, tiroid bezine karşı otoimmün bir tepkinin olup olmadığını ortaya çıkarmak için kullanılır. Bu test, tiroid bezini hedef alır ve tiroid peroksidaz enzimine karşı antikorların varlığını ve miktarını ölçer. Hashimoto tiroiditi ve Graves hastalığı gibi tiroid bezinin otoimmün hastalıklarının teşhisi için anti TPO testi çok önemlidir.

Hastalar ve sağlık profesyonelleri, bu testin yapılabilmesi için özel bir hazırlık gerektirip gerektirmediği, özellikle aç karnına yapılıp yapılmayacağı konusunda sıklıkla merak etmektedir.

Anti TPO testi genellikle aç karnına yapılmalıdır. Bu testin sonuçları, herhangi bir yiyecek veya içecek tüketiminin doğrudan bir sonucu değildir. Bu nedenle, hastanın yemek yemiş olup olmadığına bakılmaksızın test tipik olarak herhangi bir zamanda yapılabilir. Tüm testleri aç karnına yapmaları önerilir, ancak test ile birlikte başka kan testleri de istenirse. Bu, hastaya gereksiz rahatsızlık vermekten kaçınırken laboratuvar ziyaretlerini ve testleri daha etkili hale getirir.

Hastalara test öncesi dönemde verilen spesifik tavsiyeler, hastanın sağlık durumu, kullandığı ilaçlar ve doktorun klinik değerlendirmesine bağlı olarak değişebilir. Doktorlar veya laboratuvarlar, testten önce belirli bir süre boyunca belirli ilaçların kullanılmamasını isteyebilir çünkü bu ilaçlar test sonuçlarını etkileyebilir.

Bu nedenle, Anti TPO testi veya herhangi bir laboratuvar testi yapılacaksa, test yaptıracak kişilerin doktorlarından veya laboratuvar personelinden alacakları özel talimatları dikkatlice takip etmeleri önemlidir. Bu, doğru ve güvenilir sonuçlar elde etmek için gereklidir. Bu yöntem, kişinin sağlık yönetimi için en iyi yolların belirlenmesine yardımcı olur ve tanı ve tedavi sürecinin doğruluğunu artırır.

Anti TPO Testi Fiyatları 2024

Sağlık kuruluşlarında ve hastanelerde kişilerin tedavi edilmesi için yapılan bu testlerin belirli fiyat aralıkları bulunur. Test sonuçların doğru bir şekilde değerlendirilmesi için verilen ortamlarda mikrobiyoloji uzmanları tarafından test sonuçları değerlendirilir.

Her hastane kendi bünyesinde farklı şekilde hizmet verdiği için her hastanenin belirli fiyat aralıkları ve ücretleri bulunur. Bu yüzden anti TPO test ücreti için belirli bir fiyat söylenilmesi uygun değildir. Anti tpo testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşın.