Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Kromozom Analizi

safir görüntüleme

Kromozom Analizi Nedir?

Kromozom Analizi, doğum öncesi genetik bir tarama yapmak için uygulanan testlerden birisidir. Özellikle tüp bebek tedavisi gören ve bu şekilde bebek sahibi olan anneler bu test sayesinde bebekteki tüm kromozomlarda bir sorun olup olmadığını öğrenebilir.

Öte yandan kromozom kontrolü sadece hamileler için bir test değildir. Gelişim bozukluğu ve geriliği gözlemlenen her yaştaki çocuk için de yapılabilir. Bebeği ölü doğan anneler de bebeklerinde genetik bir sorun olup olmadığını anlamak ve ileriki gebelikler için planlama yapabilmek için kromozom analizi yaptırabilir.

Kromozom Analizi Nasıl Yapılır?

Anneden alınan kan örneği ile kromozomlardaki sorunlar ortaya çıkar. Hamile kalan kadınların yaptırdığı bu testi fertilite yani kısırlık sorunu yaşayan kadınlar da yaptırabilir.

Böylece kısırlık nedenlerinin çözülmesi de sağlanabilir. 35 yaşından sonra hamile kalan tüm kadınlara da kromozom analiz önerilir. Öte yandan ailesinde kromozom bozukluğu olan ya da kanser hastaları da bu test sayesinde yarar görebilir.

Genetik nedenlerden kaynaklı sorunların tespit edilmesi hem hastalar ve hamileler hem de gelecek kuşaktaki çocukları için faydalı olacaktır.

Kromozom Analizi Neden Yapılır?

Kromozom testinin yapılmasının en önemli nedeni annelerin bebeklerinde herhangi bir kromozom sorunu olup olmadığını öğrenmek istemesidir. Ama anne olamayan kadınların da kromozomlarından kaynaklı bir sorun olup olmadığını anlamak için bu testi yaptırması gerekir.

Her türlü kanser hatalığı ya da ailesinde kanser veya herhangi bir kromozom sorunu görülen herkes kromozom analiz yaptırmalıdır. Böylece vücuttaki tüm kromozomlar görüntülenir ve herhangi birisinde var olan en ufak sorunlar tespit edilebilir.

Kromozom Analizi Nerede Yapılır?

Genetik bir test olan kromozom analizi, genetik hastalıkların teşhis edilmesi, çeşitli sağlık koşullarının değerlendirilmesi ve aile planlama süreçlerinde önemli bir rol oynar. Bu inceleme, bir kişinin kromozomlarının yapısını ve sayısını inceleyerek genetik bozuklukları ve kromozomal anomalileri belirlemeye yöneliktir.

READ  IgG Testi

Genellikle hastanelerin patoloji veya genetik laboratuvarlarında, özel genetik test merkezlerinde ve araştırma kurumlarında kromozom analizi yapılır. Bu tesisler, doğru ve güvenilir sonuçlar üretmek için gerekli ekipman, teknoloji ve uzman personeli barındırır.

Kromozom analizi genellikle kandan yapılır, ancak gerektiğinde doku, amniyotik sıvı veya kordon kanı örnekleri de analiz edilebilir. Örnek alınır ve laboratuvar ortamında özel işlemler uygulanır. Mitoz bölünme sırasında, hücreler kültürlenir ve elde edilen hücreler fikse edilir, boyanır ve mikroskop altında incelenir.

Bu işlem, kromozomların ayrıntılı bir haritasını çıkarmak ve herhangi bir sayısal veya yapısal anomaliyi bulmak için kullanılır. Down sendromu gibi sayısal kromozom bozukluklarının yanı sıra translokasyon ve inversiyon gibi yapısal kromozom bozukluklarının analizi ile tespit edilmesi mümkündür.

Kromozom analizi yapmak için ileri düzey mikroskopik teknikler ve genetik bilgiye sahip olmanız gerekir. Bu nedenle, testin yapılacağı laboratuvarın bu alanda özel eğitim almış personel tarafından yönetilmesi ve gerekli kalite kontrol standartlarına uygun olarak çalışması çok önemlidir.

Kromozom analizi de genellikle genetik danışmanlık ile birlikte verilir. Bu, hastaların ve ailelerin test sonuçlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olur ve sağlıkları için olası tehlikeler ve tedavi seçenekleri hakkında bilgilendirilir. Genetik hastalıkların erken teşhisinde ve yönetiminde önemli bir araç olan kromozom analizi, bireylerin ve ailelerin sağlıklı bir gelecek planlamasına olanak tanır.

Kromozom Analiz Sonuçları Nasıl Olmalı?

Kromozomların incelikli bir şekilde gözlemlenebildiği bu testte şekil, sayı ve büyüklük bakımından bütün kromozomlar incelenir. Sağlıklı bir insanın vücudunda 46 kromozom bulunur.

Yalnızca üreme organlarımızda 23 adet kromozom vardır, çünkü bunlar üreme sonrası diğer hücrelerle birleşerek 46 sayısına ulaşır. Kromozom sayısındaki ya da şeklindeki bir sorun hastada ya da doğacak bebekte bir kromozom rahatsızlığı olabileceğini gösterir.

READ  Ena Profili Testi

En çok görülen kromozom hastalıklarından bir tanesi Down sendromudur. Normalde 2 kopyası bulunan 26 nolu kromozom 3 kopya halinde bulunuyorsa bebeğin Down sendromu olduğu anlaşılır.

46 değil de 47 kromozomlu bir insan zeka geriliğine ve bununla birlikte bazı fiziksel değişikliklere sahiptir. Turner sendromu ise 45 yani daha az sayıda kromozoma sahip olan insanlarda görülür.

Bu da hafif bir zeka geriliği ve kısa boylu olma gibi sonuçları doğurur. Anneler bebeklerinin bu sendromlara sahip olup olmadığını kromozom analiz yöntemi ile öğrenebilir.

Kromozom Analizini Hangi Bölüm Yapar?

Kromozom Testinde Nelere Bakılır?

Kromozom Analizi Fiyatları 2024

Kromozom analizi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.