Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Ferritin Testi

Ferritin Testi Nedir?

Ferritin Testi, ferritin diğer adıyla demir testi olarak da adlandırılır. Demir vücudun bağışıklığını arttıran önemli bir mineral olmaktadır. Bu sebeple de en fazla vücudun ihtiyacı olan testlerden biridir.

Ferritin testi demir bağlama kapasitesi için de oldukça önemlidir. İhtiyaç dâhilinde istenilen ferritin testi kişinin demir eksikliği belirtileri mevcut ise yapılır. Uzman doktor kontrolünde gerçekleşen durumda istenilen önemli bir test olmaktadır.

Bu sebeple de birçok test arasında önemli içeriği ve belirtiler dâhilinde istenilen ferritin testi verilerin düşük veya yüksek olduğunu gösterir. Bu nedenle de önemli bir veri analizi oluşturur.

Ferritin insan vücudunda depolanmış olan demirin yeterli olup olmadığını gösteren önemli bir testtir. Demir eksikliği hormonal bir dengesizliğe sebebiyet verir.

Bu nedenle de eksikliği oldukça farklı sonuçlanır. Diğer minerallerin yerine demir her zaman hayati bir anlam ifade eder. Bu sebeple de her zaman eksikliği belirgin anlamda kendini gösterir.

Ferritin Testi Düşüklüğü Nedir?

Ferritin her zaman önemli olarak bilinen bir demir deposudur. Bu sebeple de protein kompleksi olarak bilinir. Demirin çözünmesi için de önemlidir. Böylelikle depo görevi de  görür.

Ferritin testi ise görülen semptomlar sebebiyle yapılır. Bir gün aynı zamanda vücuda alınan besin maddeleri içerisinde bulunan minerallerin depolanmasında görev alır. Bu sebeple de protein kompleksi olarak da bilinen ferritin en önemli demir deposu olarak da kullanılır.

Vücudun ihtiyacı olan referans aralığı ise kadınlarda 20-200 ml/ng olarak bulunmalıdır. Erkeklerde ise 20-500 olarak görülmesi yeterlidir. Ferritin test de görülen herhangi bir semptom karşılığında uzman doktorlar tarafından istenir.

Eksikliği halinde ise halsizlik, baş dönmesi ve ağrı hissedilir. Bu sebeple de en yakın süreçte doktor takibine alınması hasta için önemlidir.

Ferritin Düşüklüğü Neden Olur?

Birçok sebeple birlikte Ferritin eksikliği görülmesi oldukça yaygındır. Ferritin eksikliğine sebep olan faktörler arasında ise tein ve Kafein tüketimi oldukça önemlidir. Aşırı derecede Kafein ve tein alımı gerçekleşen kişilerde ferritin düşüklüğü görülür.

READ  TSH Testi

Aynı zamanda düzensiz beslenme ile de oluşabilir. Gebeliğinde en önemli faktörler arasında bulunması ile beraber kısa süreler içerisinde sık doğum yapmak ve işlenmiş et tüketimi ile birlikte vitamin eksikliği, kronik bazı rahatsızlıklarında ferritin düşüklüğüne sebep olduğu bilinmektedir.

Her zaman dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de Ferritin düşüklüğüdür. Ferritin düşüklüğü gerçekleştiği süre içerisinde belirli semptomlar taşıması sebebiyle hasta tarafından fark edilir ve uzman doktorlar tarafından da kısa süre içerisinde ferritin test istenerek durum netlik kazanır. Bu gibi durumlarda da ilaçla tedavi süreci başlar.

Ferritin Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Feritin düşüklüğü belirtileri oldukça fazladır. Öncelikle bu sonuca varmak için uzman doktorlar tarafından istenen ferritin test yaptırılarak sonuçlanması gerekir. Belirlenen düşük değer belirtileri  ise aşağıdaki gibi görülür.

  • Halsizlik
  • Asabiyet
  • Gelişim Bozukluğu
  • Uyku hali
  • Mide Bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Baş ağrısı
  • Titreme
  • Cinsel isteksizlik
  • Kireç ve toprak yeme hissi
  • Saç dökülmesi
  • Tırnak kırılması
  • Yeme Bozukluğu
  • Parmaklarda karıncalanma ve uyuşukluk

Ferritin Düşüklüğü Tedavisi

Ferritin düşüklüğünde her zaman ilaç tedavisi verilir. Oral olarak alınan ilaçlar ile birlikte uzman doktor tarafından verilmesi ile kullanılıp kısa sürede iyileşme görülür. Ferritin testi yapılarak durum kesinlik kazanır. Böylelikle tedavisi kısa sürede yapılarak belirlenen süreç içerisinde gerçekleşir.

Tam kan sayımı içerisinde bulunan hemogram testinde bakılır. Ferritinin de içerisinde olduğu bir test olan hemogram her zaman önemli bir test grubunun içerisindedir. Ferritin testi olarak da bilinen test her zaman önemli bir tahlil türü olmaktadır.

Ferritin Testi Yüksekliği Nedir?

Kandaki akut olarak bulunan ferritin miktarı iltihaplanma görülmesiyle birlikte artma eğilimine geçmektedir. Bu sebeple de artış sağlandığı süreci tedavi yöntemleriyle en aza indirerek normal referans aralıklarına dönüştürebilmek mümkündür.

READ  Tam İdrar Tahlili

Bu sebeple de en iyi şekilde geliştirilen tedavi seçenekleri ile birlikte öncelikle tam aralığı öğrenebilmek için ferritin test yaptırarak düzenli olarak kontrol etmek gerekir.

Uzman doktorlar tarafından istenen ise her zaman beslenmeye dikkat edilerek ferritin değerlerinde oynama yaşanmamasıdır. Bunun için de tedavi süreci oldukça önemlidir.

Ferritin Yüksekliği Neden Olur?

Vücudun demir depolayan ve biyolojik olarak demirin depolanmasını ve salınmasını kontrol eden bir protein kompleksi olan ferritin vardır. Vücudun ferritin seviyeleri genellikle ideal düzeylerde tutulur, bu da demirin sağlıklı bir şekilde depolanmasını ve dolaşmasını sağlar. Bununla birlikte, bazı durumlarda ferritin seviyeleri yükselebilir ve bu, çok sayıda sağlık sorununa neden olabilir.

Ferritin yüksek olmasının nedenleri şunlar olabilir:

Demir Yüklemesi: Vücudun aşırı miktarda demir alması veya demir takviyelerinin aşırı kullanımı en yaygın nedenlerdir. Vücudun demir depoları bu durumda dolabilir ve bu da ferritin seviyelerini yükseltebilir.

Karaciğer Hastalıkları: Ferritin depolanmasında karaciğer çok önemlidir. Karaciğer hastalıkları, karaciğerin normal işlevlerini yerine getirememesine ve demirin düzenini bozmasına neden olabilir. Bu koşullarda ferritin seviyeleri artabilir.

Vücutta demirin aşırı birikmesine neden olan genetik bir hastalık hemokromatozdur. Bu durumda demir normalden çok daha fazla birikir ve ferit seviyeleri yükselir. Karaciğer, kalp ve diğer organlar hemokromatoz nedeniyle zarar görebilir.

Enflamasyon ve İltihaplanma: Vücudun iltihaplanma veya iltihaplanma durumlarında ferritin üretimini artırması mümkündür. Bağışıklık sistemi buna tepki vererek ferritin seviyelerini yükseltebilir. Ferritin seviyeleri, kronik inflamasyon durumlarında yüksek kalabilir.

Kanser: Bazı kanser türleri, özellikle lenfoma ve karaciğer kanseri gibi, ferritin seviyelerini yükseltebilir. Kanser hücreleri, büyüme ve çoğalma için demire ihtiyaç duyabilir, bu nedenle vücut aşırı miktarda ferritin üretebilir.

Kronik Böbrek Yetmezliği: Vücudun demirin düzenlenmesi bozulabilir ve ferritin seviyeleri yükselebilir.

Genellikle, yüksek ferritin seviyeleri başka sağlık sorunlarının bir göstergesi olarak değerlendirilmelidir. Bir doktor tarafından değerlendirilerek temel neden anlaşılmalıdır. Ferritin seviyeleri uygun bir şekilde kontrol altına alınabilir ve bu da olası komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir.

READ  MTHFR Testi

Ferritin yüksekliği çoğu zaman kandaki iltihap oranının artması ile gerçekleşen bir süreçtir. Bu sebeple de dikkat edilmesi gereken bir durum olarak bilinir. Bu süreç boyunca istenilen detaylar ise beslenme tarzında yapılması gereken değişim ve enfeksiyon oranının en aza indirilerek hastanın kanında bulunan iltihap oranının bitmesi oldukça önemlidir.

Bu sebeple de netlik kazanan ferritin yükseklik belirtisi ile ilgili tedavi sürecine başlanması gerekir. Demir bağlama kapasitesi de oldukça önemli olmakla beraber vücudun demir deposu olarak görev yapan ferritin önemli bir değerdir.

Ferritin Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Ferritin yüksekliği kişinin kandaki iltihap oranıyla alakalı olması sebebiyle belirtileri de oldukça önemlidir. Birçok belirtisi olmasıyla beraber bu belirtiler aşağıdaki gibi görünmektedir

  • Kalp çarpıntısı
  • Güçsüzlük
  • Cilt rengi kararması
  • Zayıflık
  • Cinsel yetersizlik
  • Karın ağrısı
  • Göğüs ağrısı ve daha pek çok belirti görülmektedir.

Ferritin Yüksekliği Tedavisi

Oldukça fazla görüle demir yüksekliği tedavi biçimi önemli bir sırayla izlenmelidir. Bu tedavi yöntemi ise kanın geri alınma işlemidir. Bu sebeple de kan öncelikle bir torbaya aktarılma işleminden geçirilir.

Bir miktar kanın torbaya çekilmesi ile kan normal seviyesine ulaşacaktır. Böylelikle Ferritin yüksekliği de biterek normal seviyelerde kendini izleyecektir. Uzmanlar tarafından tedavi süreci biterken de ferritin testi istenerek sonuca netlik kazandırılır.

Ferritin Testi Fiyatları 2024

Ferritin test ücreti devlet hastanelerinde sigortalı hastalara ücretsiz olarak yapılmaktadır. Fakat özel hastanelerde ise bu durum değişiklik göstererek ücretli olmaktadır.

Her hastanede ferritin testi ücreti tam kan sayımı ve hemogram testi olarak bakılan önemli bir test türüdür. Bu nedenle de her hastanede fiyatları değişiklik gösterebilir. Ferritin testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.