Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
Avrupa
Anadolu

Homosistein Testi

safir görüntüleme

Homosistein Testi Nedir?

Homosistein Testi, kan ya da idrar içerisinde yer alan homosistein düzeyini ölçen testlerdir. Homosistein testi bu kapsamda en çok uygulanan tıbbi testler arasında yer alıyor. Pratik bir şekilde uygulanan homosistein testi sağlık merkezlerinin özel ve kaliteli laboratuar bölümünde gerçekleştiriliyor.

Homosistein hem kanda ve hem de idrar içerisinde yer alan bir antikor türüdür. Bu antikor çeşidi çeşitli sebepler doğrultusunda normal değerinden düşebilir veya yükselebiliyor. Bu durum beraberinde çeşitli hastalıkların da meydana gelmesine zemin hazırlayabilir.

Özel doktor klinik merkezinden uygulanan homosistein testi kan ve idrarda bulunan homosisteini ölçen bir testtir. Homosistein, içeriğinde minimum oranda kükürt içeren bir tür aminoasittir ve vücudun pek çok hücrelerinde yer alır. Dolaysıyla homosistein ayrıca metiyonin metabolizmasının da bir ürünü olarak tanımlanabilir.

Homosistein Testi Nasıl Yapılır?

2024 homosistein testi basit ve hızlı bir şekilde yapılır. Testte destekleyici olarak kol kısmından kan numunesi alınır. Bu aşamadan itibaren gerek duyulması durumunda idrar tahlili de gerçekleştirilebilir.

Bu adım sonrasında alınan kan örneği ve idrar numunesi laboratuar ortamı üzerinden ilgili doktor tarafından detaylı bir şekilde incelenir. Sonrasında ise test aşamasına geçilir.

Homosistein Testi Neden İstenir?

Test birçok nedenlerden dolayı talep edilebilir. Kan ve idrar içerisindeki homosistein test düzeyinin normal veya anormal olup olmadığının tespiti için bu teste gereksinim duyulur.

Yüksek kalp krizi ve felç riskine karşın test talep edilebilir. Bununla birlikte vücut içerisinde yer alan folat ve B12 eksikliği olup olmadığı ve homosistürine adını alan kronik türünden bir sağlık probleminin tespiti için test talep edilebilir.

Homosistein Testi Kaç Günde Çıkar?

Testin çıkış süresi sağlık merkezleri arasında değişkenlik gösterebilir. Dolaysıyla homosistein test doktor kliniğinde maksimum 24 saat sonrasında test sonucu sunulabiliyor.

Fakat bu süreç devlet hastanelerinde 48 saate kadar çıkabiliyor. Bu bakımdan zaman kaybı yaşanmaması açısından doktor özel klinik merkezi tercih edilebilir.

READ  CEA Testi

Homosistein Seviyesi Neden Yükselir?

Homosistein düzeyi cinsiyet ve yaş faktörüne bağlı olarak farklı düzeylerde yükselebilir. Bazı sağlık problemleri beraberinde homosistein düzeyinin yükselmesine sebep olabilir.

Bunlar arasında böbrek yetmezliği, böbrek iltihaplanmaları, tiroid bezinin yeteri düzeyde işlev görememesi, tiroid bezlerinde meydana gelen iltihaplanmalar, sedef hastalığı, alkolizma bağlı meydana gelen çeşitli sağlık sorunları gibi birçok faktörler homosistein düzeyinin yükselmesinde etkilidir.

Homosistein seviyesi kaç olmalı?

Vücudun doğal olarak ürettiği bir amino asit olan homosistein, esas olarak proteinlerin metabolizması sırasında metiyonundan elde edilir. Son zamanlarda, homosistein seviyelerinin sağlık üzerindeki etkisinin araştırılması arttı. Yapılan araştırmalar, yüksek homosistein seviyelerinin felç, diğer damar hastalıkları ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıklarla bağlantılı olabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, homosistein seviyesinin ideal düzeyde tutulması genel sağlık için kritik öneme sahiptir. Sağlıklı bir kişinin homosistein seviyesi ne kadar olmalıdır?

Homosistein seviyeleri genellikle mikromol/L veya μmol/L olarak ölçülür ve yetişkinlerde ideal seviye 5-15 μmol/L’dir. 15 μmol/L’in üzerinde bir seviye, hiperhomosistein olarak bilinen yüksek homosistein seviyesi anlamına gelir. Bu seviyelerin üzerindeki homosistein seviyeleri, özellikle kalp damar hastalıkları riskini artırabilir. Dolayısıyla, bireyin genel sağlık durumunu korumak için homosistein seviyesinin bu ideal aralıkta tutulması çok önemlidir.

Homosistein seviyelerini kontrol etmek için beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz. Homosistein metabolizması, B vitaminlerinin, özellikle folik asit (B9), B6 ve B12 vitaminlerinin önemli bir parçasıdır. Bu vitaminlerin yeterli miktarda alınması, homosistein seviyelerini azaltabilir.

Bu nedenle, baklagiller, meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar gibi B vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak ve sigara içmemek gibi sağlıklı yaşam tarzı uygulamak, homosistein seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, homosistein seviyesini 5-15 μmol/L arasında tutmak, kalp damar hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarının riskini önemli ölçüde azaltır. B vitaminleri almak ve sağlıklı yaşam tarzı uygulamak, bu seviyeleri kontrol etmenin bir yoludur. Bireylerin homosistein seviyelerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve gerekirse bir sağlık uzmanına danışmaları önerilir.

READ  Beta HCG Testi

Uzman doktor kliniğinde de belirtildiği gibi homosistein test seviyesi yani normal plazma düzeyi 5 ila 15 Mmol/L düzeyinde yer almalıdır. Test, HPLC yöntemi üzerinden gerçekleştirilir.

Dolaysıyla test seviyesi yüksek çıkması bireylerin hasta olduğunu gösterir. Test sonucunun olumsuz yönde etkilenmemesi açısından testten en az 12 saat önce aç karnına gelinmesi gerekir. İlgili hekim tarafından bu konuda da detaylı bilgiler sunulacaktır.

Homosistein Test Sonucu Nasıl Yorumlanır?

İlgili hekim özellikle folat ve B12 eksikliği kuşkusu taşıması durumunda homosistein test talep edebilir. Bunun haricinde beslenme bozukluğu, ilaç kullanımı ve yaş faktörünün ilerlemesi gibi birçok farklı durumlar karşısında da test istenebilir.

Yeni doğan bebekte özellikle metiyonin meydana gelmesi, ailesinde koroner karter rahatsızlığı yer alan bireylerde, kalp krizleri ve felç hastalığına maruz kalınması gibi durumlarda da test talep edilebilir.

Test randevusu ise artık daha hızlı bir şekilde oluşturuluyor. Bunun için evinizin konforunda doktorunuzun kurumsal web sitesini tercih edebilirsiniz. Site üzerinden 7/24 kesintisiz olarak hizmet sunan online test randevu sistemi üzerinden test randevunuzu kolayca oluşturabilirsiniz.

Bireysel ve aileniz için de test randevunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun haricinde site üzerinden test hakkında merak ettiğiniz diğer ayrıntıları da uzman hekiminizden talep edebilirsiniz.

Test, 81 ilimiz üzerinden yoğun olarak uygulanıyor. Bunun haricinde başta WHO olmak üzere pek çok uluslararası sağlık örgütleri tarafından da en önemli test listesine dahil edilmiştir.

Hiperhomosistenemi Nedir?

Hiperhomosisteime, hiper adından da anlaşılacağı üzere homosistemi düzeyinin yüksek olması anlamına geliyor. Dolaysıyla homosistein test yüksek sonuç vermesi hiperhomosistemi olduğunu gösterir.

B9 yani diğer adıyla Folat,B12 ve B6 düzeylerinde çeşitli nedenlere bağlı olarak düşüş meydana gelmesi beraberinde homosistemi düzeyinde yükselmeye sebep olur.

READ  Sedimantasyon Testi

Yüksek Homosistein Düzeyini Nasıl Düşürebiliriz?

Yüksek homosistein düzeyi birçok eylemler üzerinden normal seviyeye indirilebilir. Bunun için ilk olarak düzenli homosistein test yaptırılmalıdır. Akabinde ilgili doktor tarafından hazırlanan beslenme ve spor programına harfiyen uyulmalıdır.

İlgili vitaminlerin günlük olarak yeteri düzeyde alınmasına dikkat edilmelidir. Kaliteli uyku alımına, kullanılan ilaçlara ve ilgili ilaçlar hakkında doktor ön bilgiler aktarılmaya özen gösterilmelidir.

Homosistein Testi Fiyatları 2024

Her tıbbi testte olduğu gibi test fiyatı da her dönem farklı olabiliyor. Bu testin fiyatı da doğrudan Sağlık Bakanlığı Kurumu tarafından her yıl rutin bir şekilde belirlenir. Test fiyatı ekonomik bütçenize hitap etmesi son derece önemlidir.

Bu bakımdan testi yaptırmadan önce fiyat tarifesi konusunda internet üzerinden ön araştırma yapmanızda faydalar bulunuyor. İnternet dünyasından bu testi birçok kaliteli online hekim sitesi üzerinden de yaptırabilirsiniz.

Fakat birçok doktor kurumsal web sitelerinde yüksek fiyat tarifeleri mevcuttur. Dolaysıyla testi yaptırırken doktor klinik web sitesinin test fiyatı açısından da beklentilerinize hitap etmesine özen gösteriniz.

Homosistein yükselmesi bugün her yaş grubundaki insanlarda meydana gelebiliyor. Bu durum genel sağlığın riske girmesine sebep oluyor. Çünkü homosistein pek çok organlardaki hücrelerin içerisinde yer aldığından sağlıklı hücre oluşumu ve hücre işlevi açısından da değer arz ediyor.

Hücrelerin hastalanması veya yeteri düzeyde çoğalmaması birçok hastalıkları tetikleyebiliyor. Dolaysıyla sağlıklı bir yaşam için Homosistein test her yıl 1 veya 2 defa düzenli bir şekilde yaptırmanız tavsiye edilir. Homosistein testi fiyatları 2024 hakkında bilgi almak için bizlere hemen ulaşabilirsiniz.